Turruttava alkoholi

smart@fix
on
02/11/2022

This is just placeholder text. Don’t be alarmed, this is just here to fill up space since your finalized copy isn’t ready yet.

Tunnistatko tilanteen?

Tapaat mukavan ihmisen lasillisen ääressä. Keskustelu soljuu ja tunnit vierivät kuin huomaamatta. Jännityksen on laukaissut pöydässä tönöttävä viinipullo, jota seuraa toinen, ehkä kolmaskin. Siirrytte toisen luokse ja tunnelma alkaa lämmetä. Halut kyllä kohtaavat, mutta fysiikka pettää. Erektiota ei synny ja seksi ei onnistu alkoholin vuoksi. Tunnelma lässähtää ja puhelinnumeron lisäksi jää saamatta jotain muutakin.

Lyhytaikaisessa alkoholinkäytössä seksuaalisuuteen liittyvät haittavaikutukset ovat onneksi vain väliaikaisia ja ohimeneviä, mutta pidempiaikaisessa, riskirajat ylittävässä käytössä myös ongelmat ovat pysyvämpiä: halukkuus vähenee, erektio-ongelmat arkipäiväistyvät ja orgasmin saaminen on liki mahdottomuus.

Alkoholin vaikutukset seksuaalisuuteen

Mistä tämä johtuu?

Alkoholi vaikuttaa aivojesi mielihyväjärjestelmään lamaavasti, jolloin myös nautinnon kokeminen vaikeutuu ja erektio ei onnistu tai erektion ylläpitäminen vaikeutuu. Pitkittyessään alkoholin liiallinen käyttö vaikuttaa myös miessukuhormoni testosteronin tuotannon laskuun, joka voi aiheuttaa miehelle erektiohäiriöiden lisäksi kivesten surkastumista, karvoituksen katoamista tai jopa rintojen kasvua.

Naisilla runsas, riskirajat ylittävä alkoholin käyttö voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä, seksuaalista haluttomuutta, kyvyttömyyttä kiihottua ja saada orgasmeja sekä jopa ovulaatiohäiriöitä ja lapsettomuutta. Alkoholin runsas käyttö vaikuttaa sukupuolesta riippumatta myös tunteiden kokemiseen ja voi latistaa esimerkiksi ihastumisen tai rakkauden kokemista ja tunneyhteyden luomista. Runsas alkoholinkäyttö altistaa myös masennukseen sairastumiselle, mikä jo itsessään voi aiheuttaa seksuaalisuuteen pulmia.

Runsaan alkoholinkäytön aiheuttamista haitoista on kuitenkin mahdollista toipua! Alkoholinkäytön aiheuttama hormonihäiriö palautuu normaaliksi yleensä kolmen kuukauden tai viimeistään puolen vuoden kuluttua juomisen lopettamisesta ja muutkin runsaan alkoholinkäytön aiheuttamista haitoista normalisoituvat yleensä tässä ajassa. Harvoissa tapauksissa alkoholinkäytön aiheuttamat haitat jäävät pysyviksi. Tällaisissa tapauksissa kyseessä on poikkeuksetta ollut pitkäjaksoinen, useita vuosia kestänyt ja runsasta käyttöä sisältänyt jakso.

Omaa seksuaalisuuttaan voi tukea pidättäytymällä päihteistä kokonaan tai pyrkimällä kohtuukäyttöön. Jos olet huolissasi alkoholin käytöstäsi tai alkoholin vaikutuksista seksuaalisuuteesi, älä jää huolesi kanssa yksin.