Päihdekuntoutus toimii – konkreettisia tarinoita toipumisen mahdollisuuksista

Niina Nuojua
on
07/05/2025

This is just placeholder text. Don’t be alarmed, this is just here to fill up space since your finalized copy isn’t ready yet.

Päihderiippuvuus koskettaa ihmisiä kaikista elämäntilanteista – nuoria ja aikuisia, työssäkäyviä, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Se ei ole vain jonkun tietyn ihmisryhmän ongelma, vaan sitä ilmenee koko yhteiskuntamme kirjossa. Jokaisen päihderiippuvaisen toipumisen polku on erilainen, mutta yksi asia on varmaa: mitä varhaisemmassa vaiheessa hoitoon hakeudutaan, sitä paremmat ovat myös mahdollisuudet onnistua.

Päihdekuntoutus ei ole vain päihteidenkäytön lopettamista – se on kokonaisvaltainen prosessi, jossa rakennetaan uusia elämäntapoja, vahvistetaan toimintakykyä ja tuetaan itsetuntemusta. Tässä kirjoituksessa haluamme tuoda esiin muutamia esimerkkejä siitä, miten toipuminen ja päihteistä irti päästäminen voi konkreettisesti muuttaa elämän suunnan.

Matka takaisin perheeseen

Eräs kahden lapsen isä hakeutui hoitoon tilanteessa, jossa alkoholin käyttö oli alkanut hallita arkea ja etäännyttää hänet läheisistään. Varhainen puuttuminen tapahtui työterveyshuollon kautta – huolen herättyä hänet ohjattiin keskustelemaan riippuvuuden vaikutuksista ja mahdollisesta hoidosta.

Kuntoutusjakson aikana hän osallistui yksilökeskusteluihin ja ryhmätoimintaan, joissa käsiteltiin paitsi päihteidenkäyttöä, myös sen taustalla olevia kuormitustekijöitä. Viikko viikolta hän oppi tunnistamaan riskitilanteita ja rakentamaan elämää uudelleen – nyt ilman alkoholia. Vuotta myöhemmin hän toimii jälleen aktiivisena vanhempana ja on palannut osa-aikatyöhön.

Kuntoutuminen alkaa oivalluksesta

Nuori nainen hakeutui lääkärin lähetteellä kuntoutukseen pitkään jatkuneen lääkkeiden väärinkäytön jälkeen. Hänen toipumisensa ei alkanut täydellisellä motivaatiolla, vaan aluksi hoito tuntui pakkopullalta. Vasta vähitellen, turvallisessa ja syyllistämättömässä ilmapiirissä, hän alkoi nähdä vaihtoehtoja.

Ratkaiseva hetki oli erään vertaistukiryhmän istunto, jossa joku toinen kertoi tarinansa – ja se resonoi. Ymmärrys siitä, ettei ole yksin, käynnisti todellisen sitoutumisen prosessin. Hoidon loppuvaiheessa hän oli jo itse kertomassa omasta matkastaan uusille tulijoille. Nyt hän opiskelee sosiaali- ja terveysalalla.

Pienet askeleet, suuri muutos

Moni toipuja kertoo, ettei ole yhtä suurta käännekohtaa – vaan sarja pieniä päätöksiä, joita tukevat ammattilaisten ja vertaisten ohjaus. Päivittäiset rutiinit, keskustelut arjesta, terveelliset elämäntavat ja yhteisön tuki muodostavat perustan pitkäjänteiselle muutokselle.

Kuntoutuksen aikana harjoitellaan myös uusien taitojen omaksumista: miten kohdata vaikeita tunteita ilman päihteitä, miten rakentaa ihmissuhteita uudelleen ja miten asettaa rajoja omalle hyvinvoinnille. Toipuminen ei ole täydellistä elämänhallintaa, vaan rohkeutta yrittää uudelleen – joka päivä.

Miksi varhainen hoitoon hakeutuminen on ratkaisevaa?

Päihdeongelmat kehittyvät usein vuosien aikana ja niiden takana on useimmiten käsittelemättömiä traumoja, jotka on tarpeellista myös ottaa huomioon hoidon suunnittelussa. Hoidon aloittamisessa ei kannata odottaa ”pohjakosketusta”. Mitä aiemmin riippuvuus otetaan puheeksi ja hoito käynnistyy, sitä helpompaa on pysäyttää haitallinen kierre ennen sen vakavia seurauksia – työkyvyn menettämistä, ihmissuhteiden katkeamista tai terveydellisiä vaurioita.

Me Suverassa haluamme sitoutua asiakkaidemme parhaaseen mahdolliseen hoitoon, jossa huomioidaan myös jokaisen taustat yksilöllisesti. Kun myös asiakas sitoutuu hoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, antaa myös se mahdollisuuden säilyttää toivo – tunteen siitä, että elämä voi olla erilaista. Päihdekuntoutus ei tarjoa valmiita vastauksia, mutta se tarjoaa rakenteen, tuen ja yhteisön, joiden avulla toipuminen voi lähteä liikkeelle.

Toipuminen on aina mahdollista. Se vaatii aikaa, halua ja ennen kaikkea oikeanlaista tukea. Siksi me Suverassa haluamme osaltamme edesauttaa sitä, että jokaisella päihderiippuvaisella olisi mahdollisuus päästä hoitoon ajoissa – ja tulla kohdatuksi inhimillisesti, ilman leimoja tai häpeää.

Toivoa vielä vuosien jälkeenkin

Vaikka varhainen hoitoon hakeutuminen helpottaa usein toipumista, haluamme muistuttaa, että toivoa ei ole koskaan menetetty edes vuosikymmeniä jatkuneen päihteidenkäytön jälkeen. Päihdelääkärimme Liisa Ikni on nähnyt, miten pitkänkin riippuvuuden kanssa kamppailleet ihmiset ovat onnistuneet muuttamaan elämänsä suunnan. Usein ratkaisevaa ei ole se, kuinka pitkä historia on takana, vaan se hetki, jolloin ihminen itse päättää hakea apua. Myös pitkän käytön jälkeen kuntoutus voi auttaa vahvistamaan toimintakykyä, jäsentämään menneisyyttä ja löytämään uusia voimavaroja tulevaan.