Päihderiippuvuus sairastuttaa koko perheen

läheisen päihteidenkäyttö

Läheisen ihmisen haitallinen päihteidenkäyttö ja päihderiippuvuus vaikuttavat aina myös päihteitä käyttävää ympäröiviin ihmisiin. Päihderiippuvuus tuo mukanaan paljon huolta läheisille, oli kyse sitten alkoholiriippuvuudesta, huumeriippuvuudesta tai vaikkapa riippuvuudesta lääkkeisiin. Päihderiippuvuus on sairaus, joka aiheuttaa sen, että päihde on haluamattakin elämän ensimmäisellä sijalla ja kaikki muu tulee vasta sen jälkeen. Päihderiippuvuus on sairaus, johon sairastuminen tai siitä paraneminen ei ole ihmisen päätettävissä tai pelkästään omasta tahdosta kiinni. Päihderiippuvuus on sairaus, josta toipuakseen ihminen tarvitsee apua ja hoitoa.

Päihderiippuvainen ihminen käyttäytyy ja toimii usein impulsiivisesti ja muiden ihmisten mielestä jopa järjettömästi ja itsekkäästi. Päihteiden käyttöä usein salaillaan ja hävetään, eikä omasta päihteiden käytöstä ole helppoa kertoa edes läheisille ihmisille. Tämä tuo elämään mukaan valehtelua, piilottelua ja häpeää.

Läheisen ihmisen haitallinen päihteidenkäyttö tai päihderiippuvuus herättää läheisissä usein monia erilaisia tunteita. Läheinen voi tuntea suurta surua ja pelkoa tilanteesta, mutta toisaalta myös toiveikkuutta ja luottamusta tilanteen muuttumisesta. Läheisen haitallinen päihteidenkäyttö tai päihderiippuvuus herättää usein myös vaikeita tunteita kuten pettymystä, vihaa ja halveksuntaa. Läheisen valintoja voi olla vaikea ymmärtää ja läheisen toiminta voi tuntua järjenvastaiselta ja itsekkäältä.

Läheisen päihteidenkäyttö voi aiheuttaa voimakasta stressiä ja kitkaa ihmissuhteisiin. Stressi ja huoli voivat aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta, ruokahaluttomuutta tai ylensyömistä, sydänoireita sekä erilaisia kiputiloja, joille ei löydy selittävää syytä. Päihteitä käyttävään läheiseen voi olla vaikea luottaa ja tulevaisuus tuntua hataralta. Petettyjä lupauksia on vaikea ymmärtää.

Läheiset voivat olla mukana päihderiippuvaisen hoidossa, mikäli päihderiippuvainen sitä itse toivoo. Joskus kuitenkin päihderiippuvainen ei halua läheistä mukaan hoitoonsa, jolloin omainen jää usein ilman tukea. Voi myös olla, ettei päihderiippuvainen koe olevansa avun tarpeessa ja kieltäytyy hoidosta läheisten huolesta ja tuskasta huolimatta. Suomessa ei ole olemassa pakkohoitoa päihteidenkäyttäjille, eikä aikuista ihmistä voi pakottaa hoidon piiriin.

Päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee tilanteessaan tukea. Läheinen hyötyy yleensä merkittävästi siitä, että saa purkaa vaikeita tuntemuksiaan sekä pelkojaan ammattilaiselle. Myös tiedon saaminen ja päihdesairauden luonteen läpikäyminen helpottaa usein läheisen taakkaa. Läheisen on myös mahdollista saada tukea oman elämänsä hallintaan ja esimerkiksi vinkkejä unen tueksi. Läheisenä tapaat aina terveysalan ammattilaista luottamuksellisesti ja oman tarpeesi mukaan. Suveralla myös läheisten on mahdollista tavata lääkäriä ja saada tarvittaessa tukea lääkityksestä esimerkiksi masennusoireiluun.

Käänny aina asiantuntijan puoleen, jos et tiedä mitä tehdä tai ajatella. Apua ja tukea on saatavilla myös päihderiippuvaisten läheisille.